مسوول روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی استان کرمان گفت: متاسفانه تب کریمهکنگو در دام علائم خاصی ندارد و تنها به صورت تب و لرزی کوتاه بروز میکند.
جواد نگارستانی در گفت و گو با ایسنا منطقه کویر، با اشاره به اینکه تب کریمهکنگو یک بیماری ویروسی حاد تبدار و خونریزی دهنده است اظهار کرد: در سال 1944 این بیماری در کریمه اکراین مشاهده و به همین نام هم مشهور میشود اما بار دیگر در سال 1969 همین بیماری با علائم مشابه در کنگو بروز میکند که تب کریمهکنگو نام گرفته است و به اختصار CCHF عنوان میشود.
وی افزود: اما آورده شده است که "جورجاني" پزشک مشهور ايراني براي نخستين بار در تاريخ و در كتاب "گنجينه خوارزمشاه" سند فارسی مكتوبي از اين بيماري ارائه و شرح حال بيماران مبتلا به آن را ادرار و استفراغ خوني، خونریزی در حفره شکم و لثهها بیان و بندپای کوچکی که شپش یا کنه ناقل آن بوده را معرفی کرده است.
نگارستانی تصریح کرد: تب کریمهکنگو در بیش از 30 کشور جهان به ویژه در اروپا و آسیا شایع و در سالهای اخیر بیشترین موارد ابتلا در آسیا هم در ترکیه مشاهده شده است، هم اکنون نیز در کشور ما اغلب استانهاي کشور از جمله سيستان و بلوچستان، یزد، کرمان، خراسان رضوي، اصفهان، مازندران و كرمانشاه بيشتر از ساير استانها در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
مسوول روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی استان کرمان در پاسخ به این سوال که عدم ساخت واکسن در طول این سالها چه بوده است؟ بیان کرد: علاوه بر اینکه فرایند تهیه واکسن بسیار طولانی و پرهزینه است، یکی دیگر از دلایل عدم دست یافتن به واکسن، بیعلامت بودن این بیماری در دامها است.
نگارستانی تصریح کرد: البته در سالهای گذشته در اروپای شرقی واکسنی از ویروسهای غیرفعال مغز موش استخراج و در مقیاس کوچکی نیز استفاده شد اما موثر و بیخطر بودن آن به اثبات نرسید.
70 درصد شیوع تب کریمهکنگو در بهار و تابستان
وی در ادامه با اشاره به اینکه 70 درصد بیماری تب کریمهکنگو در بهار و تابستان شایع میشود گفت: رشد کنههای ناقل این بیماری با دما، رطوبت و تغییرات آب و هوایی رابطه مستقیم دارد به همین دلیل هم از اواخر بهار تا اواخر تابستان فصل تولید مثل آنها است.
مسوول روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی استان کرمان تاکید کرد: متاسفانه تب کریمهکنگو در دام علائم خاصی ندارد و تنها به صورت تب و لرزی کوتاه خود را در حیوان نشان میدهد.
نگارستانی گفت: دامداران، کارگران کشتارگاهها، قصابها، زنان روستایی که به صورت سنتی اقدام به شیردوشی از دام میکنند و به طور کلی همه مردم در معرض خطر ابتلا به بیماری تب کریمهکنگو قرار دارند.
وی ادامه داد: ویروس این بیماری از طریق نیش کنه، تماس مستقیم با گوشت و خون دام بیمار و له کردن کنهها با دست انتقال مییابد، ضمن اینکه عدم رعایت نکات بهداشتی ممکن است به درگیر شدن کسانی که با انسان مبتلا تماس دارند نیز منجر شود.
نگارستانی سپس گفت: علائم تب کریمهکنگو در انسان به صورت تب، بیاشتهایی، درد شدید عضلات، تهوع، استفراغ، گلودرد، خونریزی از لثهها، بینی، روده و مجاری ادراری میباشد.
دور کردن دامها از محل زندگی انسان
وی افزود: برای پیشگیری از ابتلا به تب کریمهکنگو لازم است که دامها از محل زندگی انسان دور شوند، هرگز دامی خارج از کشتارگاهها کشتار نشود، کارگران کشتارگاهها حتما به لباس مخصوص مجهز شوند و در صورتیکه افراد با کنهها برخورد داشتند به هیچ وجه آنها را با دست از بدن دام جدا یا له نکنند.
نگارستانی در پایان خاطرنشان کرد: وقتی دام ذبح میشود دستگاههای متولی بایستی به مدت 12 ساعت گوشت را در دمای پیش سردکن قرار دهند تا جمود نعشی صورت گرفته و زمینه رشد میکروبها و آلودگیهای گوشت از بین برود.