رییس اتحادیه صادرات خشکبار ایران میگوید: به محض تغییرات اندک در نرخ ارز، باغداران پسته سیگنال تغییر نرخ ارز را دریافت کرده و به سرعت بر قیمت فروش محصولات خود تغییرات میدهند. تا سال گذشته هرکیلو پسته ۳۰ هزار تومان بود، اما امروز باغداران با قیمت ۱۲۰ هزار تومان به عمده فروشان میرسانند.
خشک شدن باغ پسته سرنوشت محتومی است که امسال گریبانگیر بسیاری از باغدارانی شده که حتی به ذهنشان خطور نمیکرد در فصل برداشت ۷۰ درصد محصولشان دورریز شود. آنگونه که باغداران پسته گفتهاند بعد از خشکسالی چشم امید آنها به ۳۰ درصد باقی مانده محصولات است که آن هم هر روز با نوسانهای قیمت بازار تغییر میکند و به علت گرانی کسی محصولات را نمیخرد.
محمدحسن شمسفرد رییس اتحادیه صادرات خشکبار ایران در مورد گرانی بیش از حد قیمت پسته گفت: نوسان نرخ ارز قیمت آجیل و خشکبار دامن پسته را هم گرفت و باعث شد قیمت آن به یکباره دستخوش تغییرات ناگهانی شود. همچنین با وجود افزایش نرخ آجیل و خشکبار در بازار داخل هنوز این محصولات با نرخهای جهانی تفاوت معناداری دارد به طوریکه نرخ واقعی هر کیلو پسته فندقی برحسب قیمت جهانی در بازار داخل تا ۱۵۰ هزار تومان است و پسته صادراتی تا ۹۵ هزار تومان صادر میشود.
باغداران پسته، قیمت را براساس نرخ لحظهای دلار تغییر میدهند
شمسفرد میگوید: به محض تغییرات اندک در نرخ ارز، باغداران پسته سیگنال تغییر نرخ ارز را دریافت کرده و به سرعت بر قیمت فروش محصولات خود تغییرات میدهند. تا سال گذشته هرکیلو پسته ۳۰ هزار تومان بود، اما امروز باغداران با قیمت ۱۲۰ هزار تومان به عمده فروشان میرسانند و آجیل فروشان هم با قیمت ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزارتومان آن را میفروشند.
۷۰ درصد محصولات پسته امسال از بین رفت
به گفته شمسفرد، سرمازدگی در اوایل بهار صدمه زیادی به محصولات پسته وارد کرد و باعث شد نزدیک به ۷۰ درصد محصولات خراب شود و امسال تنها ۳۰ درصد محصولات باقی مانده است که بعید است تا پایان سال نیاز مردم را مانند سالهای قبل جبران کند. کمبود محصول در اثر سرمازدگی و نوسانهای پی درپی نرخ ارز باعث شده که قیمتها شدیدا رو به افزایش بگذارد و هیچ محدودیتی برای گرانی خشکبار وجود نداشته باشد.
چندی پیش حسین رضایی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان هشدار نبود پسته درسال ۹۷ را به کشاورزان داده بود و آنها را به مدیریت مصرف فراخوانده بود. محمودرضا مویدمحسنی مدیر عامل شرکت پسته نیز نسبت به وضعیت پسته اظهار نگرانی کرده و گفته است: بر اساس آن چیزی که الان مشخص است دو سال آینده وضعیت نگرانکنندهای در خصوص پسته خواهیم داشت همچنین برای ۱۰ سال آینده نیز هیچ چیز مشخصی وجود ندارد.
به گفته اومحصول پسته امسال ظاهرش خوب بوده، ولی پستهای که برداشت میشود اکثرا دهان بسته است و میزان آن بیشتر از خندان است برخلاف اینکه مالکان تصور میکردند امسال پسته دو برابر خواهد شد، اما متاسفانه وضعیت پستهشان امسال بعد از اینکه برداشت کردند خیلی کمتر از آن چیزی بود که انتظار میرفت.
آنگونه که افراد محلی پستهکار گفتهاند تا سالهای گذشته چاهها در عمق 6 تا 10 متری به آب میرسیدند اما اکنون در عمق 150 متر هم آب یافت نمیشود. پارسارگاد به نقل از یکی از پستهکاران گفته است: این روزها سرمایهگذاری در هیچ بخشی فایده ندارد این از حال و روز کشاورزی، آن از وضعیت بانکها، مردم هم حیران شدند. دولت هم هیچ کمکی نمیکند. میبایست حداقل دولت کمک کند موتورهایمان را جابهجا کنیم یک ذره آب بتوانیم به درختان باقیمانده برسانیم. یا حداقل تسهیلات بدهند خودمان دست به کار شویم.
این پستهکار سیرجانی از وضع موجود گلایه میکند و میگوید: «چرا اینجا باید بیآب باشد حتی آب شور و تلخ هم نداشته باشد اما در نیروی دریایی 30 تا موتور آب و در صداو سیما 10 تا موتور آب وجود داشته باشد! با این وضع شک نکنید 10 سال آینده در اینجا و روستاهای اطراف چیزی باقی نخواهد ماند.»
منبع: رویداد24
اولاسال پیش درختان پسته محصول خوبی داشتند و همانطور که میدانید درختان پسته معمولاً یک سال در میان پسته میدهند و امسال سال بارآوری درختان پسته نبوده است و نیست.
دوم اینکه درختان پسته امسال زمستان سردی را نگذراندند و سرمای لازم که موجب خواب رفتن درختان پسته میشود تأمین نشد.
درختان پسته دوره خواب دارند( نیاز سرمایی پسته) که ممکن است 700 ساعت و در برخی درختان پسته به 1200 ساعت میرسد که باید دمای 3 تا 7 درجه سانتیگراد را در طول زمستان داشته باشند.
این نیاز سرمایی در رقم اکبری 1200 ساعت و در رقم احمد آقایی 700 ساعت و در رقم فندقی 800 ساعت و در رقم کله قوچی نزدیک به 600 ساعت است که متأسفانه برای امسال فقط حدود 750 ساعت تأمین شد و این میزان سرما کافی نبود.
سوم اینکه نوسانات شدید دما در بهمن و اسفند را شاهد بودیم بهطوری که پس از گرمای زیاد به سرعت دچار افت دما میشدیم که موجب ریزش خوشهها شد.
چهارم و شاید از همه مهمتر که بیشترین تأثیر را در کاهش محصول پسته داشته، گرمای دهه اول فروردین دانست که این دما تا 32 درجه سانتیگراد هم رسید این در حالی است که بهترین دما در این زمان از سال دمای 16 تا 22 درجه است.
دمای 32 درجه دهه اول فروردین باعث شد که هم رویش و هم زایش خوبی انجام نشود و رقمهای اکبری و کله قوچی به این نوع گرمازدگی حساستر هستند و دمای بالا در فروردین حتی بر محصول سال آینده هم تأثیر گذاشته است.
و البته بارندگی هایی هم که در این زمان صورت گرفت باعث شستن گرده ها و ناقص ماندن گرده افشانی درختان شد که باید به عوامل بالا اضافه شود.