گفتارنو/سمیرا کریمی افشار:
علیرغم علاقهمندی تعداد زیادی از محققین و کشاورزان به کشت محصولات تراریخته، استفاده ازاین گیاهان تراریخته منتقدینی دارد که بحث سلامت مواد غذایی تولید شده با گیاهان تراریخته از جمله آن است.
به گزارش گفتارنو، درحالیکه رییس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اخیرا اعلام کرده است: مصرف محصولات تراریخته در دراز مدت باعث جهش ژنتیکی، افزایش تومور های سرطانی و ناباروری می شود اما رییس سازمان حفاظت محیط زیست صراحتا عنوان می کند این موضوع هیچ پایه و اساسی برای اثبات ندارد.
"عیسی کلانتری" در اظهار نظری اعلام می کند: جهش ژنتیکی و سرطان هیچ پایه و اساسی برای اثبات ندارد و در حال حاضر بخش بزرگی از واردات کشاورزی کشور از محصولات تراریخته است و همه مردم هم آن را مصرف میکنند و تاکنون مشکلی هم به وجود نیامده است.
این در حالی است که "شمس الله شریعت نژاد" عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی می گوید:اجماع کلی این است که محصولات تراریخته ضایعات زیادی را برای انسان به همراه دارد، اما مرجع مستندی در کشور که سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانههای بهداشت و درمان و جهاد کشاورزی هستند، این موضوع را مطرح نکردهاند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان نیز چندی پیش در گفت و گو با گفتارنو اعلام می کند: عوارض محصولات تراریخته ناشناخته است و هنوز تحقیقات قطعی صورت نگرفته است که بر اثر مصرف محصولات تراریخته، در گروهی که موردتحقیق قرارگرفتهاند بیماری ایجادشده است.
داوود درویشی خاطرنشان میکند: عوارض ناشی از مصرف محصولات تراریخته نه در خارج گزارششده است و نه در ایران.
وی در ادامه میگوید: «خیلی از کشورها به دلیل ناشناخته بودن عوارض محصولات تراریخته از آنها استفاده میکنند و کشورهای اروپایی و بعضی از کشورهای آسیایی نیز بر همین اساس که نمیدانند چه خسارات و یا عوارضی دارند استفاده نمیکنند.»
درویشی همچنین عنوان میکند: ممکن است کسی یک بیماری داشته باشد و مصرف ناآگاهانه محصولات تراریخته بیماری را تشدید کند؛ و این صحیح نیست.
وی بیشترین مصرف دانههای روغنی تراریخته را در حوزه ساخت روغنهای خوراکی و خوراک دام برمیشمرد و در ادامه میگوید: خوراک دامی که به صورت ترایخته تولید میشود وارد سیستم دام میشود سپس ما با یک واسطه از این محصولات استفاده میکنیم درنتیجه مخاطرات آن ممکن است کمتر باشد؛ اما نه اینکه کامل حذف شود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان نیز اخیرا در گفت و گو با گفتارنو،عنوان می کند:تراریخته در کشور در خصوص برنج وجود داشت، اما در مجموع بسیاری از کارشناسان از این دستکاری ژنتیکی که به عنوان تراریخته معرفی می شود مخالفند زیرا معتقدند برای خوراک انسان مشکلاتی را به وجود می آورد و همچنین نظرشان بر آن است سرطان می تواند یکی از نتایج استفاده از محصولات تراریخته باشد.
وی تاکید می کند : در هر صورت تراریخته برای ما ممنوع است در حالی که در دنیا تراریخته در حال انجام می باشد.