کد خبر: ۴۲۹۳۶
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۰
ارسال به دوستان
ذخیره
این روز‌ها این‌قدر می‌شنویم که فلان تصمیم براساس «گزارش کارشناسی» و نظرات متخصصان انجام شده است که خاطره جالبی به یادم آمد از روز‌هایی که نزدیک بود یک گزارش مثلا کارشناسی، کل توسعه زیرساخت اینترنت کشور را مثل کاه در عسل گیر بیندازد!

محمدجواد آذری‌جهرمی در روزنامه اعتماد نوشت: 
این روز‌ها این‌قدر می‌شنویم که فلان تصمیم براساس «گزارش کارشناسی» و نظرات متخصصان انجام شده است که خاطره جالبی به یادم آمد از روز‌هایی که نزدیک بود یک گزارش مثلا کارشناسی، کل توسعه زیرساخت اینترنت کشور را مثل کاه در عسل گیر بیندازد! سیاستگذار اگر نتواند در هر مساله سیاستگذاری به درستی ذی‌نفعان، ذی‌نفوذان، جامعه تاثیر‌پذیر و میزان اثرات هر تصمیم را تشخیص دهد و آن را در کنار درک جامع و کاملی از وضعیت فعلی و وضعیت مطلوبِ آینده قرار دهد؛ حتما تصمیماتی خواهد گرفت که اثرات بلندمدت جبران‌ناپذیری خواهد داشت. اغلب در سیاستگذاری (به ویژه حمایت از تولید داخل)، از تولیدکنندگان سوالاتی پرسیده و براساس آن، بسته‌های حمایتی و سیاستی تعریف و اعمال می‌شود. بدونِ درنظر گرفتنِ مبنای پاسخگویی آن‌ها و بدونِ درنظر گرفتنِ ذی‌نفع بودن‌شان! این قبیل بسته‌های سیاستی «ممکن» است شرایط حال حاضر تولید‌کننده را بهبود بخشد (در بسیاری از موارد ریشه اصلی، ضعف‌های داخلی و پایین بودن کارایی است) ولی حتما منافع مصرف‌کننده نادیده گرفته می‌شود و، چون افق دیدش کوتاه‌مدت است (سراغ ریشه‌های اصلی نرفته)، عمدتا نیاز به بازنگری‌های فوری و متناقض با قبل دارد و اینجاست که حکمت سیاستگذار و حکمران از دید مردم دچار خدشه می‌شود.
یادم به خاطره‌ای افتاد از دولت یازدهم، حدود ۳۴ سالگیسال ۹۴ بود و جلسات سِری آقای واعظی (جلسات آن‌قدر طولانی بود و آن‌قدر روی صندلی می‌نشستیم که پاهای‌مان سِر می‌شد، به همین خاطر می‌گفتیم؛ جلسات سری!) و موضوع جلسه بررسی ابعاد پروژه تدبیر برای افزایش ظرفیت شبکه زیرساخت. شرکت زیرساخت به سه اپراتور موبایل نامه‌نگاری کرده بود و از آن‌ها خواسته بود تا نیازمندی ۵ ساله خود به پهنای باند را اعلام کنند. ابتدای جلسه، پاسخ نامه‌های اپراتور‌ها قرائت شد. یکی گفته بود تا پایان سال ۹۵ به ۱۵ گیگابیت بر ثانیه پهنای باند نیاز داریم و دیگری پیش‌بینی ۲۵گیگابیتی داشت.

برایم بسیار عجیب بود! این اعداد به شدت با پیش‌بینی‌های گزارش‌های بین‌المللی GSMA درباره مدل‌های رشد ترافیک شبکه فاصله داشت. بر استفاده مدل‌های مطرح شده در این مرجع معتبر بین‌المللی، پیش‌بینی بازار ایران با توسعه نسل ۳ و ۴ باید تا پایان ۹۵ به عددی حدود ۴۰۰ گیگابیت بر ثانیه می‌رسید.
حتما جایی مشکل وجود داشت! اصلا شاید اشتباه نگارشی در نامه اپراتور‌ها رخ داده! از آقای واعظی خواهش کردم تا موضوع از دستور جلسه خارج شود برای بررسی بیشتر. مثل همیشه موافقت کردند و سریعا بعد از جلسه، مدیران اپراتور‌ها را دعوت کردم. در کمال تعجب دیدم که نامه‌ها را تایید و بر درستی آن‌ها اصرار کردند. با اصرار و بحث زیاد متوجه شدم که مدل استخراجی آن‌ها به جای اینکه مبتنی بر مطالعه بازار و ارزیابی تقاضا و نیاز مردم باشد، مبتنی بر مطالعه رشد درآمد مورد انتظار خود اپراتور‌ها و همچنین موانع موجود در توسعه در آن زمان بود. درواقع اپراتور‌ها رشد پهنای باند را ضد مدل درآمدی خود می‌دانستند! آن‌ها معتقد بودند با توسعه پهن‌باند، درآمد آن‌ها از مکالمات و پیامک کاهش یافته و خب به عنوان یک ذی‌نفع و کاسب آن‌ها باید این ملاحظه را در توسعه درنظر می‌گرفتند و عملا منتفع شدن مردم از توسعه شبکه برای آن‌ها صرفه نداشت. مساله دیگر در برآورد آن‌ها این بود که قیمت بسته‌های اینترنت را ثابت فرض کرده بودند. با قیمت‌های گران آن زمانِ هر گیگ اینترنت موبایل (به دلیل توسعه کم)، قدرت خرید اینترنت هم برای مردم بالا نبود. این در حالی بود که گزارش‌های بین‌المللی همواره تاکید می‌کرد؛ با افزایش مصرف، قیمت واحد هر گیگ باید کاهش یابد. در واقع درآمد اپراتور از ضرب میزان مصرف در واحد قیمت گیگ حاصل می‌شود. در جلسه بعد، گزارش مشروحی از تمام وجوه این سیاستگذاری ارایه کردم و جمع‌بندی جلسه آن شد که مبنای توسعه شبکه هسته برای برنامه ۱۰ ساله روی عدد ۱۸۰۰۰ گیگابیت بر ثانیه قرار گیرد. در اینجاست که سیاستگذار به عنوان حامی منافع عمومی، باید اهرم تصمیم‌گیری را به نفع مردم بچرخاند و سایر بازیگران را حول این محور ساماندهی کند تا اهداف توسعه‌ای میان‌مدت و بلندمدت براساس منافع ملی محقق شود. اگر آن روز برمبنای گزارش‌های مثلا «کارشناسی» اپراتور‌ها و بدون توجه به مطالعات بین‌المللی، برنامه‌ریزی کرده بودیم؛ امروز با شرایط ناگواری در شبکه زیرساخت کشور مواجه بودیم... امروز ظرفیت پهنای باند شبکه هسته زیرساخت حدود «۲۳۰۰۰ گیگابیت بر ثانیه» است؛ تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار

بارش باران  ۱۰ راه روستایی در جنوب کرمان را مسدود کرد / اوج بارش‌ها از عصر امروز

هشدار رئیس پلیس راه کرمان به رانندگان؛ با توجه به شرایط جوی هوا از سفرهای غیرضرور خودداری کنید

601  مددجوی کرمانی مشمول عفو رهبری شدند / صدور 7 هزار و 552 رای جایگزین حبس

پیرو هشدار وقوع سیلاب؛ بیمارستان صحرایی در کرمان برپا شد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی روز ارتش در کرمان

سامانه بارشی قوی در جنوب کرمان آغاز شد / ثبت بیشترین میزان بارندگی تاکنون در میانده جیرفت

استاندار کرمان: آمادگی لازم برای مقابله با هر اتفاقی را داریم

ثبت سفارش کتاب‌های درسی به تعویق افتاد

رییس دادگستری زرند: برخورد قضایی در انتظار افرادی که اطفال را به تکدی‌گری می‌گمارند

نیمی از مزارع گندم قلعه گنج در معرض سیل قرار دارند

پربازدید ها

اطلاعیه سپاه پاسداران در خصوص عملیات ایران علیه رژیم صهیونیستی

حمله گسترده موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل آغاز شد

اسرائیل هر واکنشی نشان دهد، واکنش ما بسیار سخت‌تر خواهد بود /عملیات وعده صادق بیش از انتظار موفق بود

عملیات شجاعانه فرزندان غیور ایران اسلامی موجب افتخار است/ این حمله یک تصمیم استراتژیک برای نمایش اقتدار، امنیت و غرور ملی بود/ باید به قدرت ملی خود ببالیم

آماده باش ارتش در مرزها /عملیات وعده صادق، پاسخ قطعی ایران نبود /نیاز باشد پاسخی کوبنده و قطعی خواهیم داد

پر بحث

10 روستای استان کرمان به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شدند   (۲۴ نظر)

عیدوک بامری که بود و چه رابطه‌ای با حاج قاسم داشت/ احمد یوسف زاده توضیح داد   (۶ نظر)

مشکل تامین زمین در کرمان برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن  وجود ندارد   (۴ نظر)

پیش بینی وضعیت آب و هوای کرمان   (۲ نظر)

ببینید| فیلم کامل سخنان سید حسین مرعشی در شبکه افق   (۲ نظر)

ببینید| گزارش تصویری گفتارنو از مراسم عزاداری منزل حاج ماشاءالله خدادادپور در کرمان   (۲ نظر)

امام جمعه سابق راور درگذشت   (۲ نظر)

صدور هشدار زرد هواشناسی؛ ورود سامانه بارشی نسبتا قوی به کرمان   (۱ نظر)

ناصر فرشید به عنوان فرمانده انتظامی استان کرمان منصوب شد   (۱ نظر)

دو روستا و یک شهر استان کرمان به اینترنت پرسرعت متصل شدند   (۱ نظر)