کد خبر: ۴۶۶۷۶
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۰
ارسال به دوستان
ذخیره
محسن جلال پور، فعال اقتصادی در کانال تلگرامی خود نوشت: قصد دارید یک کانتینر مغز پسته برای صادرات به اروپا آماده کنید. ابتدا نیاز به منابع مالی دارید و در حالی‌که نرخ بهره در كشورهای رقيب كمتر از پنج درصد است، شما باید نرخ 20 درصد را در نظر بگیرید.

محسن جلال پور، فعال اقتصادی در کانال تلگرامی خود نوشت: قصد دارید یک کانتینر مغز پسته برای صادرات به اروپا آماده کنید. ابتدا نیاز به منابع مالی دارید و در حالی‌که نرخ بهره در كشورهای رقيب كمتر از پنج درصد است، شما باید نرخ 20 درصد را در نظر بگیرید.

حال باید پسته مورد نیاز را از بازار بخرید اما خرید برای شما سه بزنگاه سخت دارد.

بزنگاه اول؛ قیمت خرید محصول است که باید رقابتی باشد و شما این امکان را داشته باشید که با محصول کشورهای ترکیه و آمریکا و دیگر کشورها در بازار رقابت کنید.

بزنگاه دوم کیفیت محصول است که باید مورد تایید کامل نهادهای بهداشتی و نظارتی اروپایی باشد. در اروپا سه مؤلفه برای مغز پسته اهمیت دارد؛

مؤلفه اول به شکل ظاهری و فیزیکی محصول برمی‌گردد، دومی به میزان سموم نهفته در محصول مربوط می‌شود و سومی با میزان آلودگی به میکروب‌ها در ارتباط است. تعارف ندارند، محصول صادر شده هر کدام از این مؤلفه‌ها را نداشته باشد، یا معدوم می‌شود یا مرجوع. اگر معدوم شود که سرمایه‌ات از بین رفته و اگر مرجوع شود باید هزینه مضاعفی بپردازی که محموله را برگردانی يا اگر امكان پذير بود به بازارهای دیگری ارسال کنی.

حال فرض کنیم به هر ترتیبی موفق شده‌ایم پسته مورد نیاز را تهیه کنیم، حدود 45 تا 60 روز طول می‌کشد تا مقدمات صادرات آن فراهم شود.

بزنگاه سوم فرآیند صادرات است. فرض کنیم این مرحله را هم به سلامت پشت سر گذاشته‌ایم و محموله صادراتی موفق شده از آزمایش‌های داخلی سربلند بیرون بیاید و آماده ارسال است، باور می‌کنید کامیونی وجود ندارد که بار صادراتی را به اروپا ببرد؟

در ماه‌های گذشته اغلب رانندگان ترانزیتی موفق به دریافت مدارک مورد نیاز برای عبور از مرزها و جاده‌های اروپایی نشده‌اند و تقریبا حمل و نقل زمینی ما از کار افتاده است.

به این ترتیب دو راه پیش روی شما قرار دارد؛ یا باید محموله خود را از مسیرهای دریایی ترکیه ارسال کنید یا از طریق بندرعباس که در این صورت ارسال محموله به خاطر تحریم و موانع موجود، ممکن است دست کم سه ماه طول بکشد و اگر بخواهی آن را از طريق دو یا سه مسير ارسال کنی، باید هزینه مضاعف حمل را بپردازی و قطعا هم از نظر مالی زیان می‌بینی و هم محموله به موقع نمی‌رسد.

حال فرض کنیم با همه مشکلات موجود، این مرحله را هم طی کرده‌ایم و محموله به کشور مقصد رسیده است. خطر بسیار بزرگ این است که محصولات کشاورزی ما به خاطر کیفیت پایین سموم وارداتی ( به دليل تحريم) یا به خاطر استفاده بی‌رویه از سموم (به دليل نبود دانش كافی در زمينه چگونگی استفاده) به شدت ریسک آلودگی دارند و صادر کننده هر اندازه دقت کند ممکن است در یک محموله 25 تنی، مقداری محصول آلوده به سم یا میکروب وجود داشته باشد که به خاطر آن کل محموله به خطر می‌افتد و خطر مرجوعی یا معدومی آن وجود دارد.

بیایید فرض کنیم این مرحله هم به سلامت به پایان رسیده و محموله صادراتی از این آزمون هم به سلامت عبور کرده و به دست خریدار رسیده است. خریدار حداقل یک ماه و نیم تا دو ماه زمان می‌خواهد تا پول محموله را واریز کند و این زمان ممکن تا یک سال هم طول بکشد.

در این مدت چه اتفاقاتی در داخل و بیرون کشور رخ می‌دهد؟ برابری ريال و دلار و یورو چه می‌شود، سیاست‌های داخلی چه وضعی پیدا می‌کنند؟

تازه پول را که بدون مشکل دریافت کنی، شرایط انتقالش را نداری. حالا باید صراف پیدا کنی و هزینه مضاعف بپردازی تا پول انتقال پیدا کند. ارز آن، باید به قیمت نیمایی عرضه شود. ممکمن است تفاوت ارز نیمایی و بازار آزاد در هر يورو تا حدود 6 هزار تومان ياحتی بيشتر باشد، فرض کنید هر کیلو مغز پسته ١٧ يورو باشد آن را در 6 هزار تومان ضرب کنید می‌شود حدود صد هزار تومان یعنی در یک کیلو مغز پسته که هر کیلوی آن حدود ٥٥٠هزار تومان قیمت دارد، 20  درصد اختلاف ارز نیمایی دیده می‌شود که چطور می‌توانید پوشش دهید؟

بنابراین اگر بخواهی در بازارهای جهانی رقابت کنی ناچار زیان می‌ببینی یا باید کنار بنشینی و اگر بخواهی ارز ناشی از صادرات را در بازار آزاد بفروشی به نوعی مرتکب تخلف شده‌ای که دولت یقه‌ات را می‌گیرد یا این‌که باید به تقلب رو بیاوری و از کارت بازرگانی دیگران استفاده کنی.

هنوز مشکل به پایان نرسیده و اداره مالیات سراغت می‌آید و بابت تسعیر ارز مالیات مضاعفی درخواست می‌کند. نتیجه این‌که بعد از یک سال یا بیشتر به پول صادرات می‌رسی و خوب که حساب کنی، می‌بینی صادرات بيشتر شبیه بندبازی پر دردسر و پر خطر است تا يك تجارت .

به همین دلیل جا دارد روز ملی صادرات را به همه سیاستمدارانی که موفق شدند صادرات قانونی را از قاچاق مواد مخدر دشوارتر کنند تبریک بگوييم.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

حادثه تلخ بندر شهید رجایی زنگ خطری برای توجه مسئولان به پدافند غیرعامل

وضعیت خطرناک آلودگی هوا در چهار شهر کرمان

سردار موقوفه‌ئی فرمانده جدید انتظامی استان کرمان شد

آغاز رقابت داوطلبان نوبت اول کنکور سراسری از فردا

آغاز عملیات لایروبی مسیل‌های شهرستان انار به منظور پیشگیری از سیلاب

استاندار کرمان: شورایی می‌خواهیم که دارای اختیارات واقعی و توان پاسخگویی به مطالبات مردم باشد

معاون استاندار کرمان: شوراها باید نظارت جدی بر عملکرد شهرداری‌ها داشته باشند

پسماند؛ چالشی که مدیریت ناکارآمد آن را به بحران تبدیل می‌کند

شناسایی استعدادهای دانش آموزان و انتقال ایده‌های آنان به شرکت‌های دانش بنیان ضروری است

پربازدید ها

حضور استاندار کرمان در سومین اجلاس همکاری های اقتصادی ایران و آفریقا

افزایش نرخ تعرفه های برق از خرداد ماه اجرا می شود

حمله سایبری به زیرساخت‌های کشور دفع شد

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

محصولی که اشک کشاورزان را در آورد/ هیچ اهرمی برای اجرای الگوی کشت در جنوب کرمان وجود ندارد

کاهش قیمت سکه و طلا در بازار

قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

پر بحث

استاندار آینده کرمان کیست؟   (۱ نظر)

هوای کرمان گرم‌تر می‌شود   (۱ نظر)

پیش بینی هواشناسی کرمان از وضعیت جوی استان   (۱ نظر)

محمدعلی کریمی رئیس ستاد پزشکیان در استان کرمان شد / نژادحیدری قائم مقام   (۱ نظر)

محمدعلی علومی طنزپرداز و شاهنامه‌پژوه بمی درگذشت   (۱ نظر)

فاجعه انتخابات ۸۴ را تکرار نکنیم/ باید از ظرفیت خاتمی، ناطق‌نوری، عبدالله نوری، روحانی، سیدحسن خمینی و بهزاد نبوی در این انتخابات بهره برد/ نباید از کاندیدای تفرقه‌انگیز حمایت کرد   (۱ نظر)

محمدعلی طالبی استاندار کرمان شد   (۱ نظر)

قطار کرمان خرمشهر برای جابه‌جایی زائران اربعین راه‌اندازی شد   (۱ نظر)

پزشکیان: در پیام‌های شهید سلیمانی بویی از تفرقه وجود نداشت   (۱ نظر)

کشف70 هزار ليتر گازوئيل قاچاق در کرمان   (۱ نظر)