کد خبر: ۴۷۵۹۸
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۵
ارسال به دوستان
ذخیره
یادداشتی از عباس عبدی
هنگامي كه به دو سال پيش و حتي پيش از آن مي‌رويم، حملات اصولگرايان عليه روحاني و تعابيري كه از او مي‌كردند، چنان بود كه گويي تنها دشمن آنان روحاني است و در همه امور در نقطه مقابل او قرار دارند و اگر آنان بر سر كار آيند كه حتما مي‌آيند، بساط تمامي سياست‌هاي دوره روحاني را جمع مي‌كنند.

عباس عبدي در روزنامه اعتماد نوشت: هنگامي كه به دو سال پيش و حتي پيش از آن مي‌رويم، حملات اصولگرايان عليه روحاني و تعابيري كه از او مي‌كردند، چنان بود كه گويي تنها دشمن آنان روحاني است و در همه امور در نقطه مقابل او قرار دارند و اگر آنان بر سر كار آيند كه حتما مي‌آيند، بساط تمامي سياست‌هاي دوره روحاني را جمع مي‌كنند.
يكي از موارد آن نيز ارز ۴۲۰۰ توماني بود كه البته بي‌خودي به نام جهانگيري تمام شد، شايد هم حقش بود كه بايد اعلام موضع صريح مي‌كرد كه نكرد.
آنان در خرداد ۱۴۰۰، به هر شيوه‌اي كه بود آمدند، ولي دركي از وضعيت كشور و اقتصاد نداشتند، به همين علت در ابتداي كارشان، نوشتم اين ارز ۴۲۰۰ توماني پوست موز زير پاي دولت رييسي است.
طرفداران دولت و حاميان وضع موجود خواستند كه آن را چنين تعبير كنند كه از نظر من دولت روحاني آن را عمدا زير پاي دولت فعلي گذاشته است، درحالي كه اين تصميم مربوط به سه سال پيش از پايان دوره خودش بود و كسي هم احتمال نمي‌داد كه انتخابات چنان شود ولي گذشت تا اينكه به زمين سفت خوردند و خوش‌خيالانه ارز ۴۲۰۰ را برداشتند، ولي چه برداشتني؟
نوشتم كه اين برداشتن ارز نبود، بلكه همان ارز ۴۲۰۰ بود فقط مبلغ آن تغيير كرده است و دير يا زود اين شكاف دوباره برقرار مي‌شود. كه شد. چرا اين را نوشتم؟ چون آقاي رييسي گفت كه «اصلاح اقتصادي بايد قبل از دولت ما انجام مي‌شد و اگر يكي، دو سال پيش رخ مي‌داد هزينه‌هاي آن كمتر بود.»
نوشتم كه اين اصلاح اقتصادي نبود، فقط يك تغيير قيمت ساده براي تامين كسري بودجه بود. گذشت ولي نه چند سال بلكه فقط چند ماه تا اينكه دوباره باز هم معاون اول رييس‌جمهور آمد و اعلام كرد كه «تصميم گرفتيم تا دو سال نرخ ارز كالاهاي اساسي را ثابت نگه داريم تا با تنش جدي در قيمت‌ها مواجه نشويم.» اين همان سركوب قيمتي سابق است. در هر دو دولت با ۱۸۰ درجه اختلاف، دقيقا يكسان عمل كردند.
اين نشان داد كه مساله سركوب قيمت كه يك تجربه شكست خورده است، محصول ساختاري است كه فراتر از هر دو دولت است و اين همان نكته‌اي بود كه در تحليل و چرايي اتخاذ اين تصميم در دولت روحاني نوشتم. اين تله‌اي است كه ساختار موجود علاقه‌اي به بيرون آمدن از آن ندارد.
ساختاري كه اداره آن متكي بر رشد فزاينده نقدينگي است. فقط در دوره اصلاحات توانست از اين تله خارج شود و اين‌بار با سركوب قيمت دلار، دوباره و در دوره اول نواصولگرايان وارد اين تله شد. اكنون اين پرسش مطرح است كه اين دولت چرا و با چه منطقي كار دولت قبل را در ارز ۴۲۰۰ محكوم مي‌كرد؟ با چه منطقي آن كار شكست خورده را ادامه مي‌دهد؟ اقتصاد سركوب‌بردار نيست، جز اينكه هزينه‌هاي فراواني را بر جامعه بار مي‌كنيد و افراد بسياري از اين رانت بهره‌مند مي‌شوند و اتلاف منابع نيز در حداكثر خودش خواهد بود، سپس دو سال بعد يا سه سال بعد با يك شوك بزرگ اقتصادي دوباره مجبوريد يك تورم شديد و يك اعصاب خردكني سنگين را به جامعه تحميل كنيد.
به جاي اين كارهاي عبث سه كار ديگر را انجام دهيد. سه كاري كه اگر انجام ندهيد غيرممكن است مشكل حل شود. اول، جلوي رشد فزاينده نقدينگي را بگيريد. اينكه با حدود ۳۵درصد رشد نقدينگي مواجهيم، به‌ طور طبيعي موجب افزايش قيمت كالا و ارز مي‌شود. دوم، جلوي تقاضاي خروج ارز از طريق تقاضا براي فرار سرمايه را بگيريد. اين كار مهم‌تر از هر اقدام ديگري است. اميدوار شدن مردم به آينده و ثبات سياست‌گذاري چاره درد است. سوم منابع درآمدهاي ارزي خود را متنوع كرده و افزايش دهيد. اين كار نيازمند اصلاحات در روابط خارجي است.
بدون اين اقدامات، تعادل ميان عرضه و تقاضاي ارز از ميان مي‌رود و قيمت آن همچنان صعودي خواهد شد و با سركوب اين قيمت مشكلي نيز حل نخواهد شد. اين تغييرات سياستي نيز در حد و اندازه‌هاي دولت نيست، بايد كليت حكومت با آن همراهي كند و مهم‌تر اينكه آن را بخواهد. به‌ طور كلي در مواجهه با پديده‌هاي اجتماعي نبايد متكي به ابزار سخت و سركوب شد، يا حداقل اينكه اين وجه نبايد غالب باشد، بلكه ابزاري تكميلي است. چه پديده اقتصادي باشد و چه اجتماعي و سياسي. ابزار اصلي سياست‌گذاري نرم است.
اگر شكاف قيمتي ارز از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ حدود ۲۰ هزار تومان شد، شكاف قيمتي فعلي حدود ۱۴ هزار تومان است و تا پايان دو سال احتمالا به بالاي ۷۰ يا ۸۰ هزار تومان خواهد رسيد. تصويرش هم سخت است، پس سياست ارزي را تغيير دهيد، پيش از آنكه دير شود. سركوب قيمت‌ها پاسخگو نيست. در امور گوناگون جامعه سركوب راه‌حل نيست.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار

کمساری: امام هیچ گاه به جز رضای خدا گامی بر نداشت

فاطمه طباطبائی عروس امام: امام آرزوی داشتن جامعه ای بر محور اخلاق اسلامی را در سر می پروراند

جدیدترین قیمت سکه و طلا در بازار آزاد

در دادگاه افشاگر خودروهای رانتی چه گذشت؟

شهردار رفسنجان نامزدی برای انتخابات مجلس را رد کرد: شهردار می مانم

افزایش قیمت بلیت هواپیما بیش از ۲۹ درصد تخلف است

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

شناسایی بیش از ۱۱ هزار بیمار مبتلا به جذام در کشور/ ۲ هزار و ۵۰۳ بیمار جان باختند

وزش تند بادهای لحظه‌ای و رگبار پراکنده باران در برخی مناطق کرمان

سیدحسن خمینی: آخوندی که در خدمت دین نباشد، آخوندنماست / باید حتما به فقر، ظلم، بی‌عدالتی و تبعیض حساس باشیم

پربازدید ها

افغانستان و پاکستان برای ما تهدید نیستند / ما با کسی قهر نیستیم و قهر نمی‌کنیم / در اقوام و اقلیت‌ها با نظام تربیتی خود آنان ورود می‌کنیم

سید حسن خمینی: ایثار، رکن انقلابی بودن است/ آقای دعائی به همه ما آموخت که می‌توان انقلابی بود، اما پرخاشگر نبود/ انقلابی بودن به نفی «خود» است، نه نفی «غیر»

سفر بی سرو صدای مشاور ارشد بایدن به عمان جهت بررسی امکان توافق با ایران / مقامات اسرائیلی نگران توافق «توقف در برابر توقف» تهران - واشنگتن هستند / منابع می‌گویند آمریکا می‌خواهد ببیند ایران در ازای پذیرفتن محدودیت‌های هسته‌ای، چه می‌خواهد

شهردار رفسنجان نامزدی برای انتخابات مجلس را رد کرد: شهردار می مانم

سیدحسن خمینی: آخوندی که در خدمت دین نباشد، آخوندنماست / باید حتما به فقر، ظلم، بی‌عدالتی و تبعیض حساس باشیم

در دادگاه افشاگر خودروهای رانتی چه گذشت؟

فاطمه طباطبائی عروس امام: امام آرزوی داشتن جامعه ای بر محور اخلاق اسلامی را در سر می پروراند

کمساری: امام هیچ گاه به جز رضای خدا گامی بر نداشت

پر بحث

چرا مرگ زهرا لری حاشیه‌ساز شد/ همه واکنش‌ها به درگذشت عضو پیشین شورای شهر کرمان   (۶ نظر)

جامعه ایران مدت‌ها است که جنبشی است/ مطالبات جامعه تخلیه نشده/ مهندسی فرهنگی از بالا دائم شهروند ناراضی تولید می‌کند/ جامعه ایران از رسانه‌ای به شبکه‌ای تبدیل شده/ باید مردم را تشویق کنیم به راه میانه و احیای حد وسط/ الان یک عده به ما می‌خندند، اما تا ابد نخواهند خندید/یکی از سرمایه‌های ایران دهه هشتادی‌ها هستند / مطالعات نشان می‌دهد در اعتراضات خشونت‌بار همه بازنده هستند   (۴ نظر)

مجازات طلاق صوری فرزندان متوفی به قصد دریافت مستمری چیست؟    (۳ نظر)

موروثی بودن هیات امنا در موسسه مولی الموحدین مطرح نیست/ اگر می‌خواستم با رانت آقای هاشمی مسئولیت بگیرم بعد از انقلاب به جای کار کردن در بم به دفتر ایشان می‌رفتم / کار‌هایی که در قالب موسسه مولی‌الموحدین انجام شد اگر با نگاه تنگ جناحی نگاه نشود از افتخارات کرمان است   (۳ نظر)

باید در یک فضای سیاسی و همراه با گفت‌وگو مسائل را حل کرد/ ظرفیت اصل 27 قانون اساسی باید آزاد شود/ احزاب در همه جای دنیا نقش میانجی را بازی می‌کنند اما در ایران به رسمیت شناخته نمی‌شوند   (۲ نظر)

باز شدن مجدد موضوع تغییر نام فرودگاه کرمان این بار توسط پناهیان+ مخالفت سال گذشته امام جمعه و خانواده سردار سلیمانی با این موضوع   (۲ نظر)

به زودی پلاک سوم بر روی خودروها نصب می‌شود / کار برای سارقان خودرو و مخدوش‌کنندگان پلاک سخت می‌شود   (۲ نظر)

حمله سگ‌های ولگرد موجب مرگ یک زن در رفسنجان شد    (۲ نظر)

صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای کرمان / کاهش شدید دما و بارش برف   (۱ نظر)

۷ منطقه در استان کرمان امروز وارد فاز عملیاتی ساخت مسکن می‌شوند / هرچه زمین در اختیار دستگاه‌هاست باید برای ساخت مسکن واگذار شود / منطقه حاشیه‌نشین شهرک 14 معصوم با 10 هزار جمعیت بلاتکلیف است   (۱ نظر)