کد خبر: ۱۵۳۱۲
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۹
ارسال به دوستان
ذخیره
گزارش «شورای آتلانتیک» از مشکلات زیست محیطی؛
ایران در تابستان امسال با مشکلات زیست محیطی نظیر آتش سوزی جنگل ها، افزایش شدید دما در برخی استان ها و طوفان شن که پایتخت را تهدید میک ند مواجه بوده است. خشکسالی کامل به واسطه تغییر آب و هوا ، مشکلات ساخت و ساز سد ها و خالی شدن منابع آبهای زیر زمینی نیز از جمله این مشکلات است.
شورای آتلانیتک نوشت: ایران در تابستان امسال با مشکلات زیست محیطی نظیر آتش سوزی جنگل ها، افزایش شدید دما در برخی استان ها و طوفان شن که پایتخت را تهدید میک ند مواجه بوده است. خشکسالی کامل به واسطه تغییر آب و هوا ، مشکلات ساخت و ساز سد ها و خالی شدن منابع آبهای زیر زمینی نیز از جمله این مشکلات است. به گفته سید احمد شریفی معاون سازمان حفاظت از محیط ریست استان قم، چهار مرکز آلودگی و شن جمعا به اندازه 40 هزار هکتار در بستر دریاچه سابق شناسایی شده اند. هیچ روستایی در فاصله 50 کيلومتری اطراف دریاچه وجود ندارد و پوشش گیاهی این منطقه به کلی از بین رفته و در حال نابودی کامل است .

آلودگی و شن حاصل از دریاچه، استان های هم جوار به ویژه تهران را تهدید می کند. نمک باقی مانده از خشک شدن دریاچه در اثر وزش باد پخش شده و زمین های حاصل خیز کشاورزی را در اطراف تهدید میکند. سید رحمان دانیالی رئیس سازمان محیط زیست استان قم این بحران را با بحران به وجود آمده برای دریاچه ارومیه مقایسه کرده و گفته مقامات باید در سطح ملی همکاری کرده و ساخت و ساز فضای سبز شهری را در اولویت هایشان قرار دهند . او مقامات را در بی توجهی به این موضوع و گسترش این بحران مقصر دانسته است.

به گفته خدا کرم جلیلی، یکی از معاونان رئیس سازمان مديريت منابع آبی و جنگلداری،سیاست ها که زمین های مرطوب را از سهم آب قابل قبول محروم کرده است یک میلیون هکتار از زمین های مرطوب را در مرکز آلودگی قرار داده است. این وضعیت به ویژه در استانهاي جنوب شرقی در سیستان و بلوچستان در مرز افغانستان جدی تر است.

در حال حاضر تلاش هایی در سطح ملی و بین المللی برای احیای دریاچه هامون و منطقه حاصلخیز مرز ایران و افغانستان در جریان است. سه دریاچه در اين منطقه به هم متصل شده اند و توسط آبهای رودخانه هلمند افغانستان تغذیه میشوند.

اما ترکیب خشکسالی و انحراف آبها برای مصارف ابياري ، ساخت و ساز چهار مخزن آب در سیستان و بلوچستان و سد سازی در مرز آب هامون را منحرف کرده است. دریاچه خشک شده منبع تولید آلودگی است که موجب ایجاد بحران های جدی سلامت عمومي شده است. 

اقتصاد منطقه نیز منهل شده و هزاران روستایی ار خانه هایشان نقل مکان کرده اند. کمبود شغل موجب افزایش کسب و کار مواد مخدر در منطقه هامون شده است. بادهای معروف به "باد 120 روزه"به دوره طوفانهايي گفته میشود که در اواخر بهار آغاز شده و در طول تابستان ادامه دارد . این بادها به 160 روز افزایش یافته و شدتشان نیز افزایش پیدا کرده است. بر اساس گفته های علیرضا خسروی رئیس مرکز فرهنگی. تفریحی توریست در شهر زابل، در گذشته مردم از قدرت بادهای ۱۲۰ روزه برای چرخاندن آسیاب بادی و خنک کردن محیط استفاده میکردند.

این درحالی است که با خشک شدن زمین های مرطوب و بستر های رودخانه ، اين بادها زمینه ساز طوفان شن شده است . بادی که در گذشته محیط را خنک میکرد الان منطقه را به جهنم تبدیل کرده است.  برنامه زیست محیطی سازمان ملل با همکاری ایران و افغانستان بر بازتواني هامون متمرکز شده است . بر اساس گفته های معصومه ابتکار ، مقامات ایران باید در نحوه آبیاری هایشان تجدید نظر کرده و به این ترتیب حدود 46 هزار هکتار از زمین های سیستان بلوچستان را برای استفاده های کشاورزی مناسب تر بهره برداری کنند.

یونسکو دریاچه هامون را به عنوان ذخیره آب زیست کره نامگذاری کرده است. ابتکار گفته دیگر مقیاسی که در نظر گرفته شده شامل مطالعات حول ماهیت آلودگی ها و اقدامات و حمایت های دیپلماتیک بین المللی برای بازسازی هامون است .

ابتکار همچنین برنامه کارگاه هایی را با افغانستان ترتیب داده که از این طريق درخواست همکاری های بیشتر بین موسسات مختلف و وزارت خانه ها را در ایران برای رسیدگی به بحران هامون سرعت می بخشد  طوفانهای شن با گرمای شدید هوا در جنوب غرب ایران همراه شده است . در بندر ماهشهر در خوزستان اخيرا شاخص های گرمای هوا و دمای هوا و رطوبت درجه حرارت بالای 140 درجه فارنهایت را نشان داده است. 

دهه های طولانی مدیریت کمبود آب، به انتها رسیدن سفره های آب زیر زمینی و سیاست های توسعه ای که در خصوص تاثیر گذاری بر محیط زیست و اکوسیستم شکست خورده اند ، هزینه های زیادی را برای آینده ایران رقم زده است .

همان طور که حسن روحانی در کنفرانس شورای شهرداری های جهان و شوراهای شهر. در تهران تاکید کرد، کاهش سرعت اين تنزل مصیبت بار که اخیرا برای برخی به عنوان یک امر لوکس در نظر گرفته میشود ضروری است. روحانی افزود: توسعه پایدار ، اگر با حفاظت از محیط زیست همراه نباشد زندگی سالم مردم را تضمین نميکند.
برچسب ها: شن
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار

نجات کودک هشت ساله از چنگال آدم ربایان

گرم‌ترین صبح کشور در شهداد

استاندار کرمان: توسعه اقتصادی مستلزم توسعه فرهنگی است

کشف دو هزار قوطی شیرخشک احتکاری از انبار یک داروخانه در بم

رئیس سازمان سنجش کشور : دانش‌آموزان یک بار برای ترمیم نمره فرصت دارند/ زمان تمدید نمره

آغاز پیش‌فروش بلیت قطار برای نیمه اول خرداد از امروز

تشکیل پرونده قضایی به اتهام فساد در‌ یک باشگاه فوتبال کرمانی

جدیدترین قیمت طلا، سکه و ارز در بازار

پیش بینی هواشناسی از وضعیت جوی کرمان

تیراندازی منجر به جرح در نزاع خانوادگی در کهنوج

پربازدید ها

پیش بینی هواشناسی از وضعیت جوی کرمان

قریب به 20 هزار پرونده در کرمان با صلاح و سازش مختومه شد / نجات ۱۶۵ نفر از قصاص

هشدار یک متخصص داخلی از وضعیت نگران کننده چاقی در کشور

اهدای اعضای بدن بانوی جیرفتی به سه بیمار نیازمند عضو

معاون دادگستری کرمان: وسایل نقلیه توقیفی برابر قانون تعیین تکلیف شوند

مدیرکل منابع طبیعی کشور عنوان کرد: ضرورت اجرای انجام عملیات آبخیزداری در جنوب کرمان

کشف 41 کیلوگرم ماده روانگردان شیشه در بم

امتحانات نهایی توسط آموزش و پرورش برگزار نمی‌شود

ثبت‌نام مدارس فقط با ثبت در سامانه املاک و اسکان

 ۶ نفر در رابطه با  آتش‌سوزی انبار کارخانه مدیران خودرو تحت تعقیب قضائی قرار گرفتند

پر بحث

10 روستای استان کرمان به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شدند   (۲۴ نظر)

عیدوک بامری که بود و چه رابطه‌ای با حاج قاسم داشت/ احمد یوسف زاده توضیح داد   (۶ نظر)

مشکل تامین زمین در کرمان برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن  وجود ندارد   (۴ نظر)

پیش بینی وضعیت آب و هوای کرمان   (۲ نظر)

ببینید| فیلم کامل سخنان سید حسین مرعشی در شبکه افق   (۲ نظر)

ببینید| گزارش تصویری گفتارنو از مراسم عزاداری منزل حاج ماشاءالله خدادادپور در کرمان   (۲ نظر)

امام جمعه سابق راور درگذشت   (۲ نظر)

صدور هشدار زرد هواشناسی؛ ورود سامانه بارشی نسبتا قوی به کرمان   (۱ نظر)

دو روستا و یک شهر استان کرمان به اینترنت پرسرعت متصل شدند   (۱ نظر)

بشنوید| نوحه خون گلوی حسین با صدای مداح کرمانی   (۱ نظر)