کد خبر: ۱۶۱۶۴
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۸
ارسال به دوستان
ذخیره
نگاهی به عملکرد اقتصادی دولت روحانی
هم اکنون با فعالیت هایی که این دولت در این بخش انجام داده است سالانه بین 200 تا 300 هزار میلیارد تومان رانت خواری نسبت به روزی که آقای روحانی دولت را تحویل گرفت کمتر شده است؛ حدود 70 تا 90 هزار میلیارد تومان نیز از محل تک نرخی کردن ارز و کاهش تورم به دست آمده است و فکر می کنم در حال حاضر بین 150 تا 200 هزار میلیارد تومان از محل ما به تفاوت نرخ رسمی سود بانکی با نرخ رسمی تورم، رانت کمتری به وام گیرندگان می پردازیم.
لیلاز: دولت روحانی یکی از موفق ترین دولت های بعد انقلاب در مبارزه با فساد بوده است/ مطبوعات به حد کافی برای مبارزه با فساد آزادی ندارند

یک تحلیلگر اقتصادی گفت: در مسئله فیش های حقوقی که مخاطب آن گرچه به ناحق دولت آقای روحانی بود، مطبوعات آزاد بودند که هر چه خواستند انتقاد و این فیش ها را افشا کنند، که البته به نظر من بسیار بسیار خوب و مورد استقبال من بود. اما ما در حال حاضر نمی توانیم این نورافکن های قوی که در مسئله فیش های حقوقی به درون دستگاههای اداری و اجرایی دولتی افکنده شد را به دیگر بخش های اقتصادی مان بیفکنیم؛ ما نمی توانیم نورافکن خودمان را بر سر سایر نهاد هایی که کار اقتصادی می کنند بتابانیم؛ نمی توانیم این نور را بر بر سر پرونده های دولت قبلی روشن کنیم.

سعید لیلاز در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، در خصوص عملکرد دولت در مبارزه با مفاسد اقتصادی اظهار کرد: من عملکرد دولت را در حوزه اتفاقاتی که واقعاً رخ داده است می بینم، نه در حوزه شعارها، به نظر من یکی از موفق ترین عملکرد ها در تاریخ جمهوری اسلامی در حوزه مبارزه با فساد متعلق به آقای روحانی و دولتش بوده است؛ به این دلیل که ما در حوزه های مختلفی به سمت مبارزه با فساد و اصلاحات اقتصادی حرکت کرده ایم.

وی ادامه داد: هم اکنون با فعالیت هایی که این دولت در این بخش انجام داده است سالانه بین 200 تا 300 هزار میلیارد تومان رانت خواری نسبت به روزی که آقای روحانی دولت را تحویل گرفت کمتر شده است؛ حدود 70 تا 90 هزار میلیارد تومان نیز از محل تک نرخی کردن ارز و کاهش تورم به دست آمده است و فکر می کنم در حال حاضر بین 150 تا 200 هزار میلیارد تومان از محل ما به تفاوت نرخ رسمی سود بانکی با نرخ رسمی تورم، رانت کمتری به وام گیرندگان می پردازیم.

لیلاز با اشاره به اصلاحاتی که در زمینه گمرکی صورت گرفته است، گفت: با این اصلاحات، سالانه بین 10 تا 12 هزار میلیارد دلار قاچاق کمتری به داخل کشور صورت می گیرد که معنای ضمنی این حرف این است که سالانه به اندازه همین مبلغ کالای کمتری به صورت قاچاق از کشور خارج می شود.

این استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر این که همه این ها جزو گام های بسیار مهم و عملیاتی بوده است که دولت آقای روحانی در راستای مبارزه با فساد برداشته است، اظهار کرد: به طور کلی سمت گیری اقتصادی دولت یازدهم به سمت آزادسازی اقتصاد، رانت زدایی و کم کردن مقررات است که هر اندازه دولت در این مسیر جلو رود گام های مهمی در راستای مبارزه با فساد برداشته است.

وی همچنین در خصوص رابطه مبارزه با فساد اقتصادی و توسعه اقتصادی گفت: از آنجایی که دیگر در اقتصاد ایران این امکان وجود ندارد که دولت بتواند با سرمایه گذاری دولتی زمینه های رشد و توسعه اقتصادی را تضمین و تامین کند و تا مدت ها دیگر دولت قادر نخواهد بود در اقتصاد سرمایه گذاری کند، تنها امکانی که ما می توانیم برای رشد اقتصادی داشته باشیم از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی است، این سرمایه گذاری بخش خصوصی منوط و وابسته به فساد زدایی از اقتصاد ایران است.

وی تاکید کرد: یکی از عواملی که در حال حاضر اقتصاد ایران قادر به جذب سرمایه داخلی و خارجی نیست فسادیست که بر آن حاکم است. یعنی میراثی که از 10 سال قبل باقی مانده است هنوز در مواقع و اماکن مختلف به ویژه در شبکه بانکی، شهرداری ها و حتی در بعضی از بخش های بدنه دولت وجود دارد.

لیلاز با بیان این که آقای روحانی وظیفه و ماموریت بسیار سختی را برای حل این موضوع در پیش دارد، تصریح کرد: ولی مبارزه با فساد از طریق آزادسازی اقتصادی، مقررات زدایی و مقابله با امضاهای طلایی جزو پیش شرط های توسعه است.

به گفته لیلاز، در دولت قبل یک روز از خواب بیدار شدیم و دیدیم که اعلام کردند نرخ تعرفه گمرکی واردات گوشی های تلفن همراه 15 برابر افزایش یافته است، بنابراین هر کسی قبل از آن موبایل به کشور وارد کرده بود یک شبه میلیاردر شد و کسانی که هنوز وارد نکرده بود یک شبه به خاک سیاه نشستند. به همین قیاس باز یک شبه نرخ تعرفه گمرکی به حالت سابق خود برگشت. من حدس میزنم بین یک تا دو میلیارد دلار فقط در این ماجرا پول و رانت جابه جا شد. این خود یک فساد است، فسادی که باعث می شود بعد از آن هیچ بازرگانی جرات نکند دست به فعالیت اقتصادی و واردات و صادرات کالا بزند.

این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: همین اتفاق برای واردات میوه، مواد غذایی، گوشت و خودرو نیز افتاد، به گونه ای که هیچ سرمایه گذار داخلی دیگر جرأت نمی کرد چه در زمینه تولید داخلی و چه در زمینه بازرگانی و واردات، پول خود را در اقتصاد سرمایه گذاری کند؛ بنابراین این مطالب گویای این امر است که مبارزه با فساد اقتصادی گام بسیار مهم و جزء با اولویت ترین پیش شرط های توسعه هر اقتصادی چه در سطح اداری و چه در سطح مقررات است.

لیلاز همچنین در خصوص موانع پیش روی دولت در مبارزه با فساد، گفت: یک مانع بسیار بزرگ در مقابله با فساد این است که وقتی آقای روحانی می خواهد برخورد کند، کسانی که تا به امروز از این فساد بهره می بردند و جزو برندگان حاکمیتی فساد بودند، طبیعی است که ناراحت شوند و بنا به قدرت مالی بسیار بالایی که دارند شروع به کارشکنی و مقاومت کنند. همین ابراز ناراحتی و نق زدن هایی که در رابطه با کاهش نرخ تورم در بعضی از رسانه ها دیده می شود، بازتاب این نارضایتی است؛ وگرنه در کجای دنیا یک نفر ممکن است از کاهش تورم دو رقمی به یک رقمی ناراضی باشد. خود این موضوع بازتاب نارضایتی گروهی است که در سالهای پیش پشت نقاب تورم، تمام غارت های سازمان یافته اموال و املاک را انجام می دادند. 

وی خاطرنشان کرد: نکته دوم این است که وقتی فساد در جایی سیستماتیک می شود ابزارهای مقابله با فساد خودشان در معرض و خطر فساد قرار می گیرند و اگر این دستگاه ها به شکلی فاسد شوند به گونه ای عمل می کنند که غیر مفسدها را یا مفسد می کنند یا از سیستم طرد می کنند. متاسفانه ما در مراحل بسیار عمیق فساد سیستماتیک در ایران قرار داریم، یعنی دولت به یک جراحی بزرگ و انقلاب اداری و قانون گذاری در مقابله با فساد نیاز دارد.

سعید لیلاز مانع سوم را دولتی بودن اقتصاد ایران دانست و تاکید کرد: تا زمانی که درآمدهای نفتی آنقدر بالا است که به دولت دست بالا را در معادلات اقتصادی می دهد و به آن اجازه می دهد که بدون مباحث اقتصادی، بهره وری و سود و زیان دست به اقدامات اقتصادی بزند, مبارزه با فساد خیلی عمیق نمی تواند پیش برود.

این استاد دانشگاه همچنین مانع چهارم را آنچه «فقدان آزادی مطبوعات» می خواند، عنوان و خاطرنشان کرد: در ایران مطبوعات به حد کافی برای مبارزه با فساد آزادی ندارند. در مسئله فیش های حقوقی که مخاطب آن گرچه به ناحق دولت آقای روحانی بود، مطبوعات آزاد بودند که هر چه خواستند انتقاد و این فیش ها را افشا کنند، که البته به نظر من بسیار بسیار خوب و مورد استقبال من بود. اما ما در حال حاضر نمی توانیم این نورافکن های قوی که در مسئله فیش های حقوقی به درون دستگاههای اداری و اجرایی دولتی افکنده شد را به دیگر بخش های اقتصادی مان بیفکنیم؛ ما نمی توانیم نورافکن خودمان را بر سر سایر نهاد هایی که کار اقتصادی می کنند بتابانیم؛ نمی توانیم این نور را بر بر سر پرونده های دولت قبلی روشن کنیم.

وی در پایان اظهار کرد: یک رئیس جمهور در دی ماه سال1391 به مجلس شورای اسلامی رفت و خانواده رئیس قوه مقننه و رئیس قوه قضائیه را به رشوه دادن و فساد متهم کرد. سوال من خیلی ساده است. آیا این صحبت ایشان راست بود یا دروغ؟ اگر راست بود چرا روسای دو قوه را دادگاهی نکردند. اگر دروغ بود چرا تهمت زننده را به دادگاه نبردند؟ در حالی که همه بسار بسیار ساده از کنار آن گذشتند و یا جرات نکردند حرف بزنند، این فقدان آزادی مطبوعات و یا گزینشی بودن آزادی رسانه ها در پرتو افکنی به زوایای تاریک اقتصاد در ایران است.
برچسب ها: سعید لیلاز
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار

فعاليت هرمي شرکت پايکو و تبليغ پذيرش دانشجو در کشور عمان کلاهبرداري هستند

رئیس کل دادگستری استان کرمان عنوان کرد: جلوگیری از کاهش پرونده‌ها با حدنگاری اراضی

معاون وزیر نیرو خبر داد: معافیت کشاورزان از پرداخت هزینه برق تا چهارماه

کرمان بهترین نقطه کشور برای تولید انرژی خورشیدی

استخدام نيروي پليس در شمار زيادي از رشته‌هاي دانشگاهي

آغاز پخش سریال تلویزیونی بدل از جمعه

این سرطان دیگر یک بیماری سالمندان نیست / افزایش سرطان روده بزرگ در کودکان و نوجوانان

وقوع ناپایداری‌های جوی در نقاط مختلف استان کرمان

فراهم شدن امکان پرداخت مالیات در ۱۵ قسط

با گذشت اولیای دم  جوان جازموریانی از قصاص رهایی یافت

پربازدید ها

رئیس غله استان کرمان: برای پرداخت مطالبات گندم‌کاران اختیاری نداریم

افت چشمگیر قیمت خودروهای داخلی و خارجی

کرمان بهترین نقطه کشور برای تولید انرژی خورشیدی

استاندار کرمان: توسعه اقتصادی مستلزم توسعه فرهنگی است

قیمت جدید شکر در سال ۱۴۰۳ اعلام شد

جدیدترین قیمت طلا، سکه و ارز در بازار

جدیدترین قیمت طلا و انواع سکه در بازار

بهره‌مندی 800 واحد مسکونی بردسیر از نعمت آب شرب سالم و پایدار

فراهم شدن امکان پرداخت مالیات در ۱۵ قسط

آغاز پیش‌فروش بلیت قطار برای نیمه اول خرداد از امروز

پر بحث

10 روستای استان کرمان به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شدند   (۲۴ نظر)

عیدوک بامری که بود و چه رابطه‌ای با حاج قاسم داشت/ احمد یوسف زاده توضیح داد   (۶ نظر)

مشکل تامین زمین در کرمان برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن  وجود ندارد   (۴ نظر)

پیش بینی وضعیت آب و هوای کرمان   (۲ نظر)

ببینید| فیلم کامل سخنان سید حسین مرعشی در شبکه افق   (۲ نظر)

ببینید| گزارش تصویری گفتارنو از مراسم عزاداری منزل حاج ماشاءالله خدادادپور در کرمان   (۲ نظر)

امام جمعه سابق راور درگذشت   (۲ نظر)

صدور هشدار زرد هواشناسی؛ ورود سامانه بارشی نسبتا قوی به کرمان   (۱ نظر)

دو روستا و یک شهر استان کرمان به اینترنت پرسرعت متصل شدند   (۱ نظر)

بشنوید| نوحه خون گلوی حسین با صدای مداح کرمانی   (۱ نظر)