گفتارنو/ ماهان فرح بخش:
بر اساس قانون، هر واحد صنفی، مجاز به عرضه کالا و خدماتی است که بر اساس مصوب کمیسیون نظارت به اتحادیهها و از آن طریق به اصناف اعلامشده هستند و در غیر این صورت تداخل صنفی بوده و تخلف محسوب میشود.
اما برخی کسبه و بازاریان بدون اطلاع از قانون، اقدام به عرضه اجناس دیگر خارج از شغل و پروانه کسب خود میکنند که باعث شده تا بسیاری از کسبه شهر کرمان نارضایتی خود را از این موضوع اعلام کنند و در برخی موارد و بر اساس آنچه مشاهده کردهام این اعتراض به درگیری فیزیکی هم منجر شده است.
بهعنوانمثال بعضی از واحدهای صنفی تعمیرگاه اتومبیل که شغل آنها خدماتی است اقدام به فروش لوازمیدکی و غیره میکنند یا برخی خواربارفروشها انواع جوراب ، شامپو و لوازمآرایشی بهداشتی و اسباببازی میفروشند و در قنادیها آجیل میفروشند و فروش مواد غذایی در اکثر واحدهای صنفی غیر مرتبط رواج یافته است.
در گفتوگو با برخی کسبهای که این تخلف را انجام میدهند متوجه شدم آنها از این تخلف آگاه هستند اما آن را غیرقانونی و در حد برخورد و پلمپ شدن واحد صنفی نمیدانند و درواقع آگاهی آنان از این موضوع اندک است.
بر اساس مطالعات خود متوجه شدم، بند الف ماده 28 قانون نظام صنفی اشاره به این دارد که درصورتیکه واحدهای صنفی به شغل یا مشاغل دیگر در محل کسب غیر ازآنچه در پروانه کسب قید شد یا کمیسیون نظارت مجاز شمرده مبادرت ورزد بهطور موقت از یک هفته تا شش ماه تعطیل میشود.
همچنین در تحقیقات متوجه شدم در ماده 68 قانون نظام صنفی عدم مقررات موضوعبند ک ماده 37 قانون نظام صنفی از سوی فرد صنفی (تداخل صنفی)را تخلف شمرده و مرتکبین برای بار اول دو میلیون ریال،در مرتبه دوم پنج میلیون ریال و در بار سوم مراتب بعدی 10 میلیون ریال جریمه میشوند.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار کرمان هم با گلایه از عرضه آجیل و خشکبار در دیگر واحدهای صنفی مربوط گفت: این موضوع باعث گلایه واحدهای صنفی زیرمجموعه این اتحادیه است.
مهدی کیوانی مقدم در گفتوگو با گفتار نو اظهار کرد: در خصوص تداخل صنفی اخطار هم میدهیم اما توجه نمیکنند.
وی ادامه داد: جلساتی در خصوص ماده 28 قانون نظام صنفی هم برای این تداخل صنفی و جلوگیری از این رویه برگزارشده است.
حسین معیلی رئیس اتحادیه قنادان هم در گفتوگو با گفتار نو با آگاهی از این موضوع تداخل صنفی رواج یافته است خاطرنشان کرد: ما تذکر میدهیم اما واحدهای صنفی هم برای این کار دلایلی دارند.
اما به نظر میرسد اتاق اصناف و اتحادیههای صنفی باید این موضوع را در دستور کار قرار داده و اقدامات لازم جهت کاهش تداخل صنفی در واحدهای صنفی تحت پوشش خود انجام دهند زیرا باید دانست دود ضرر این تداخل صنفی درنهایت در چشم خودواحدهای صنفی شهر خواهد رفت.
رئیس اتاق اصناف کرمان هم در این رابطه گفت: نظارت و جلوگیری از این تداخل صنفی در گام اول بر عهده اتحادیهها است و بایستی تذکر دهند و پیگیری کنند.
یوسف جعفری در گفتوگو با گفتار نو اظهار کرد: اکنون قانون برخورد با این تخلف نسبت به گذشته آسانتر شده است، درگذشته میبایست در صورت مشاهده این تخلف از سوی اتحادیه شاکی به اتحادیه مربوط بهصورت کتبی اعتراض فرستاده میشد و اینیک روند به نسبت طولانی بود.
وی ادامه داد:اما اکنون و بر اساس آییننامه جدید اتحادیه شاکی خود میتواند بهصورت مستقیم به واحد صنفی متخلف مراجعه و تذکر دهد.
وی خاطرنشان کرد: در صورت بیتوجهی به تذکر و ادامه کار واحد صنفی از سوی اماکن پلمپ خواهد شد.
جعفری گفت: بهطور مثال یک واحد صنفی در نزدیکی اتاق اصناف در این زمینه تخلف انجام داد، مجوز خشکبار داشت اما فروش خواروبار انجام میداد که سریعاً برخورد لازم صورت گرفت.
رئیس اتاق اصناف کرمان در این گفتوگو با اشاره به اختیاراتی که قانون به اتحادیهها داده است اضافه کرد: اتحادیهها خود میتوانند با این تداخل صنفی ورود کنند و اقدامات لازم را با توجه به قانون انجام دهند.
درنتیجه گفتوگو با رئیس اتاق اصناف کرمان اینگونه به نظر میآید اتحادیهها در این امر آنطور که باید اقدام نمیکنند و یا اینکه برخورد با تخلف در عمل مشقتهایی به همراه دارد که بهآسانی قانون نوشتهشده نیست و باعث شده است تا اتحادیه بهطورجدی در این موضوع ورود نکنند.