گفتار نو / گروه اقتصاد:
شایعاتی وجود دارد که بر اساس آن متأسفانه، متخلفان مرغهای منجمد را یخزدایی (دیفراست) و به نام مرغ گرم (تازه) به بازار مصرف عرضه میکنند و درواقع پس از یخزدایی با مرغ گرم مخلوط میکنند و میفروشند که تهدید امنیت غذایی مردم و سلامت جامعه نخستین پیامد ورود این مرغها به بازار است.
شاید یارانه دولت در خصوص مرغ منجمد باعث شود تا افرادی سودجو مرغهای منجمد را به شیوههای کاملاً غیربهداشتی و غیراصولی به مرغ گرم تبدیل و در بازار مصرف به مردم عرضه کنند.
این نکته مهم است که تفاوت قیمت مرغ منجمد و گرم زمینه سوءاستفاده برخی از افراد منفعتطلب را در جامعه فراهم میکند زیرا شرکت پشتیبانی امور دام هر کیلوگرم مرغ منجمد را باقیمت پایینتری نسبت به مرغ گرم در بازار عرضه میکند و میتواند افرادی متخلف را برای همین تفاوت قیمت و درنهایت کسب سود به این سمت بکشاند.
این اختلاف قیمت بین مرغ سرد و گرم افراد سودجو را وسوسه میکند تا اقدامات ناشایستهای انجام دهند که ادامه اینگونه رفتارهای پرخطر، سلامت جامعه را به مخاطره میاندازد.
اما معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در پاسخ به سؤال گفتار نو مبنی بر اینکه "آیا شایعه تبدیل مرغ منجمد به مرغ گرم و فروش آن بهعنوان مرغ گرم توسط افراد سودجو صحت دارد؟" بارد این موضوع گفت: حقیقت ندارد.
علی باقری در حالی این موضوع را رد میکند که مدیرکل پشتیبانی امور دام استان کرمان اظهار کرد: توزیع مرغ منجمد به فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای محدودشده است.
مهدی بنی اسدی در گفتوگو با گفتار نو بیان کرد: قبلاً توزیع در سطح همه مرغ فروشیها بود اما مدتی است که این توزیع محدودشده و تنها فروشگاههای زنجیرهای، مقصد عرضه مرغ منجمد این اداره کل هستند.
ادامه گفتوگو با معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان را در ادامه میخوانید.
چند مجوز در استان کرمان تأمین تخممرغ و مرغ را بر عهدهدارند؟
800 واحد پرورش مرغ گوشتی و تختم گذار این کار را انجام میدهند.
شایعهای در خصوص جلوگیری تولیدکنندگان استان از واردات مرغ و تخممرغ به استان صحت دارد؟ لطفاً توضیح دهید.
خیر. مرغ بهاندازه کافی وجود دارد ولی آنان که میخواهند از استانهای دیگر وارد کنند مشکلی نیست.
کمیته قیمتگذاری متشکل از چه کسانی است؟ اسم دقیق این کمیته چیست؟ چه کسانی اعضای آن را تشکیل میدهند و بازه زمانی تعیین قیمت به چه صورت است؟
شامل یک نفر تولیدکننده، یک نفر از صنف توزیع مرغ و ماهی و یک نفر از سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هست که این کمیته بهعنوان کمیته قیمتگذاری گوشت مرغ میباشد. بازده زمانی بستگی به تغییرات قیمت کشوری دارد.
آیا صحت دارد که اکثر اعضای کمیته قیمتگذاری خود تولیدکننده هستند؟
خیر
شایعاتی در خصوص نحوه عملکرد توزیع گوشت منجمد و اینکه آب اضافه در مرغ منجمد وزن را تا ۱۰۰ گرم افزایش میدهد صحت دارد؟ توضیح دهید.
خیر. ناظر دامپزشک داریم و این امر هم تحت نظارت کامل پشتیبانی امور دام است و از مرغ گرم کیفیت بیشتری دارد.
چرا قیمت تولید دامی همچون مرغ در استان کرمان نسبت به دیگر استانها بالاتر است؟
خیر. میتوان از سایتها و کمیتهها قیمتها را مقایسه نمود و تفاوت آنچنانی نداریم و قیمت گوشت مرغ تولیدکنندگان استان پایینتر است.
قیمت نهایی مرغ از سالهای گذشته در شهر کرمان با بقیه شهرها متفاوت است که صنعت و معدن و تجارت باید جوابگو باشد و این به علت این است که کارمزد از مواد خام و ورودی گرفته میشود که این دلیل بالاتر بودن قیمت است.
اما شایعات وجود آب برای افزایش وزن مرغ منجمد و عرضه مرغ منجمد یخزدایی بهجای مرغ گرم و ... از سوی مردم بیانشده است و درواقع مردم تائید کردهاند و همچنین جستجو در رسانهها نشان میدهد که برخی مسئولین حقیقت چنین شایعاتی را تائید کردهاند.
میطلبد وزارت جهاد کشاورزی به جهت جلوگیری از چنین تخلفاتی در رابطه با نحوه توزیع مرغهای منجمد تجدیدنظر اساسی کند تا اختلاف قیمت فاحش بین مرغ گرم و سرد به حداقل ممکن برسد.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت هم یک بازرسی و نظارت دقیقتر و اهرم قویتری را برای جلوگیری از چنین سودجوییها به کار گیرد زیرا درنهایت مردم سلامت مردم هدف چنین تخلفاتی خواهد شد.