گفتارنو/مرضیه قاضی زاده:کنسل شدن تمامی جشن ها و مهمانی ها و درپی آن تعطیلی تالارها و رستوران ها بیش از هر چیزی تقاضا برای اقلام مصرفی همچون مرغ را کاهش داد و با تخریب یک سر زنجیره منجر به یک دومینو ادامه دار شد. با کاهش تقاضا در ابتدا مرغداران متضرر شدند و پس از آن با کاهش تقاضا برای جوجه های یک روزه، مزارع مرغ مادر ضرر سنگینی را متحمل شدند، به گونه ای که قیمت جوجه یک روزه به یک باره از قیمت 2هزار و 500تومان به زیر 500تومان رسید.حال آنکه همین اواخر بود که تصاویر و ویدیوهایی از معدوم کردن جوجه های یک روزه در فضای مجازی و تلویزیون پخش شد و احاساسات عمومی را برانگیخت.
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی فروشان در خصوص میزان کاهش تقاضا برای مرغ و ماهی گفت: به طور کلی چون هموراه تقاضا برای مصرف مرغ در ایام عید بالا می رفت، میزان فروش مرغ در این ایامم 30 تا 40درصد افزایش پیدا می کرد.
حسن سیستانی ادامه می دهد: با توجه به شیوع بیماری کرونا و تعطیلی تمامی رستوران ها و تالارها، نه تنها تقاضا برای مرغ در عید امسال افزایش نیافت بلکه حدود 30درصد هم از روال مصرف هر ماهه کم شد و این امر منجر به خسارت سنگین مرغداران شد.
سیستانی با اشاره بافزایش قیمت نهاده های تولید و مشکلات پیش روی مرغداران می گوید: اگر چه قیمت مرغ هم اککنون از 10هزا رو 200تومان یکه تا 20 روز پیش بود بالاتر رفته است و به 11هزار و 500 تومان رسیده است اما با این قیمت نیز مرغدران ضررده هستند.
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی فروشان در خصوص چرایی تغییر مداوم قیمت مرغ دراین ایام می گوید: دیروز قیمت مرغ 11و 200 بود و سه ریز پیش 11 هزار و 700 تومان و 20 روز قبل هم 10هزار و 200تومان. این تغییر مداوم قیمت در کل کشور اتفاق افتاده و دلیل آن هم حساسیت بازار در بحث تولید و مصرف است.
سیستانی در ادامه می افزاید:مرغ به روز قیمت می خورد و مرغدار هم نمی تواند مرغش را بیشتر از 40 روز و یا نهایتاً 50 روز نگه دارد چرا که هم گوشت آن بی کیفیت می شود و هم هزینه ها برای مرغدار بالا می رود.
بنا به گفته او اثرات وارد شده بر بازارمرغ به دو بخش تقسیم می شود، بخش اول مربوط به افت شدید قیمت مرغ در اوایل سال به دلیل کاهش تقاضا و افزایش عرضه است که منجر به بالا رفتن وزن مرغ و ماندن بیش از حد مرغ درمرغداری به دلیل نبود تقاضا شد. بخش دوم نیزمربوط به تنش کمبود نهاده و فروش آن با قیمت های گزاف است که منجر به فروش و عرضه مرغ های با وزن کمتر از گذشته است.
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی فروشان در خصوص تبعات کاهش شدید قیمت مرغ و رسیدن قیمت مرغ به مرز 10 هزار تومان، گفت: افزایش تولید وکمبود تقاضا منجر شد که مرغ در مرغداری بماند و همین امر باعث عرضه مرغ های با وزن بالا شد که البته یک مقدرای از آن ها را شرکت پشتیبانی جمع کرد، اما برخی ازآن ها حتی به میزان وزن مورد قول شرکت پشتیبانی هم نخوردند.
سیستانی در این رابطه می افزاید: مرغ حتی اگر 10 روز هم بیشتر در مرغداری بماند نیم کیلو تا 600گرم اضافه وزن می گیرد واین مرغ نامرغوب می شود.
او در ادامه صحبت هایش با اشاره اثرات تنش دوم وارد شده به بازار گفت: کمبود نهاده نیز دراین شرایط کمک کرد به بدتر شدن اوضاع، یعنی با توجه به نبود نهاده برخی از مرغداران مجبور شدند به جهت جلوگیری از تلف شدن مرغ، مرغشان را با وزن پایین و با وزن های یک کیلو 500یا یک کیلو 700 به بازار عرضه کنند.
سیستانی نسبت به عرضه زیاد مرغ به کشتارگاه به جهت نبود نهاده ابراز نگرانی می کند، و د رادامه می گوید: کشتارگاه ها هم ظرفیت و توان محدودی دارند اما به هر حال مرغ سایز را به نوعی شرکت پشتیبانی جمع می کند اما مرغ درشت مشکلات زیادی داشت و واقعاً یک معضل بود.