زکات فطریه ماه رمضان از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب از ۶۵ تا ۱۸۰ هزار تومان اعلام شده است.
بر اساس اعلام دفتر حضرت آیت الله خامنهای میزان فطریه قیمت گندم برای هر نفر ۶۵ هزار تومان و قیمت برنج برای هر نفر ۱۸۰ هزار تومان است.
به گزارش ایرنا، مسائل مربوط به مقدار و مبلغ فطریه، قوت غالب در فطریه، زکات فطریه میهمان و زمان کنار گذاشتن فطریه از معظم له سوال شده که استفتائات موردنظر به شرح زیر است:
مقدار و مبلغ فطریه
سوال: مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
پاسخ: مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.
سوال: کسی که در طول سال، بیشتر برنج استفاده میکند تا نان، آیا باید سه کیلو برنج یا مبلغ آن را برای فطریه بدهد؟
پاسخ: فطریه اگر از گندم، جو، خرما، برنج و مانند اینها یا پول هر کدام داده شود، کفایت میکند و منحصر به قوت غالب شخص نیست.
قوت غالب در فطریه
سوال: کسی که در کل سال بیشتر برنج استفاده می کند، آیا باید برنج یا مبلغ سه کیلو برنج را برای فطریه محاسبه کند؟
پاسخ: فطریه اگر از گندم، جو، خرما، برنج و مانند اینها یا پول هر کدام داده شود، کفایت می کند و منحصر به قوت غالب شخص نیست.
زکات فطریه میهمان
سوال: آیا پرداخت فطریه مهمان به عهده میزبان است؟
پاسخ: فطریه میهمان یک شبه، به عهده میزبان نیست؛ در وجوب فطریه میهمانی که پیش از غروب آفتاب بر میزبان وارد میشود، شرط است که جزء افراد نانخور و تحت عنوان عائله میزبان محسوب شود، مانند خدمتکار یا بعض افراد فامیل که هر از چند گاه چند روزی در منزل شخص بسر میبرند.
سوال: زمان کنار گذاشتن فطریه و پرداخت آن، چه موقع است؟
پاسخ: از غروب شب عید فطر میتواند فطریه را بپردازد یا کنار بگذارد و بنابر احتیاط واجب، مکلف باید فطریه را پیش از نماز عید بپردازد ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطریه را تا ظهر به تأخیر بیاندازد و در صورتی که آن را از مال خود جدا کرده و کنار گذاشته، تأخیر در پرداخت چنانچه برای غرض عقلایی باشد و سهل انگاری محسوب نشود، اشکال ندارد و اگر کنار نگذاشته باشد نیز بنابر احتیاط واجب ساقط نمیشود و باید با قصد قربت و بدون نیت ادا و قضا، فطریه را بپردازد.
سوال: پدری که زکات فطره نمی دهد، تکلیف فطریه زن و فرزند او چه میشود؟
پاسخ: تکلیفی ندارند و لازم نیست زکات فطره بدهند.